Kurbanibadetinin yerine getirilmesi esnasında kesim sürecinden sofraya ulaşana kadartüm aşamalarda dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Şule YavuzDemir, sağlıksız ortamlarda kesilen kurbanlıklardan tenya, tüberküloz, şarbongibi hastalıkların bulaşıp, yayılabileceğini söyledi. Bu anlamda AlanyaBelediyesi’nin uzman veterinerlerce sürekli denetlenen, hijyen şartlarına uygunolarak dizayn edilen kurban kesim yerlerinin tercih edilmesi gerektiğinisöyleyen Demir, vatandaşlardan duyarlı olmalarını istedi.

“KRONİK HASTALIĞI OLAN VATANDAŞLAR DİYET DIŞINA ÇIKMAMALI”

Alanya belediye diyetisyeni şule demir’den kurban bayramı öncesi beslenme uyarısı
Alanya belediye diyetisyeni şule demir’den kurban bayramı öncesi beslenme uyarısı

Diyabet (şeker), yüksek tansiyon, kalp-damarhastalıkları ve böbrek problemi gibi kronik rahatsızlığı olan ve özel diyeteuyması gereken kişilerin kurban bayramında sağlıklı beslenme kurallarına uygunbeslenmek zorunda olduğunu belirten Demir, “Bayram boyunca tek besin ağırlıklı yanisadece etle beslenmek sağlığımız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzdenbayram boyunca dengeli bir menü ile keyifle et tüketilebilir” dedi.

“SAKLAMAKOŞULLARINA DİKKAT EDİLMELİ”

Kurban etinin kesilmesinin ardından hemenbuzdolabına kaldırılmaması gerektiğini söyleyen Demir, “Kurban etleri 14-20derecede en az 5-6 saat dinlendirildikten sonra işlenmeli ve tüketilmelidir.Kesim sonrası oluşan ölüm katılığı dolayısıyla etler sert, işlenmesi zor ve yendiktensonra sindirimi zor olacaktır. Dinlendirilmesinin ardından kullanım alanlarınagöre etler kıyma, kemiksiz et veya kemikli olarak ayrıldıktan sonra küçükparçalar halinde buzdolabı poşeti içinde havası alınarak saklanmalıdır. Tazeetler buzdolabında 1 hafta bozulmadan tazeliğini korurken buzlukta 1 ay,şoklanarak derin dondurucuda 3- 6 ay saklanabilir” diye konuştu.

“YAĞSIZPİŞİRME YÖNTEMİNİ KULLANIN”

“Yağsız etin bile beşte biri yağ olduğu içinyağsız pişirme yöntemleriyle pişirilmelidir” diyen Demir, haşlama, ızgara veyafırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Demir, “Özellikleyağlı etin yüksek ateşte ve ateşe yakın pişirilmesi (mangal) kanserojenmaddelerin oluşmasına sebep olacağından ızgara ve ateş arasında en az 15- 20 cmMesafe olmalıdır. Fazla pişen ette vitamin kaybı da fazla olur. İşkembe vebağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik içinsağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabukbozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.

“DONMUŞETLERİ ÇÖZDÜRÜRKEN DİKKATLİ OLUN”

“Eti çözdürmekistediğinizde ilk olarak buzdolabının alt bölmesini kullanın” diyen Demir, “Çabukçözünmesi amacıyla uygulanan, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme,sıcak suya yüksek ısıda poşetle atma sakıncalı yöntemlerdir. Bu işlem sıcaksoslu karışıma buzu ile direk çözülmeden atılarak yüksek ısıda pişirme ile deyapılabilir” dedi.

“SEBZE TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEYİN”

Bayramda et tüketimi arttığıiçin sebze-meyve tüketiminin azaldığını belirten Demir, “Bayramda etleri sebzeile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeyedikkat edilmeli. Ayrıca sebzeler ete göre daha posalı olduğundan, bol sebzetüketerek doygunluğu sebzelerden sağlayabilir, et tüketimi bu şekildeazaltılabilir. Etli sebze yemeklerine ayrıca yağ eklenmemelidir. Her zamanbelirttiğimiz gibi sıcak havalarda ağır yağlı hamur tatlıları yerine dondurmagibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Yemeklerin yanında meyve suları vegazlı içecek yerine ayran tercih edilmelidir. Her zaman olduğu gibi bayramda daher tür besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmeye özen gösterilmelidir. Bayramlardada hastalıklarımızın bizimle olduğunu unutmadan; yemek için yaşamamayı,sağlıklı yaşamak için yemeyi unutmayalım” diye konuştu.