Atıksu arıtma tesislerinin çamurundan enerji üretilecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü arıtma çamurunu sorun olmaktan çıkaracak çevreci bir projeyi daha hayata geçiriyor. Fizibilite çalışmaları tamamlanan 250 milyon lira yatırım bedelli “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” ile arıtma çamurundan elektrik enerjisi üretilecek. Kalkınma Bakanlığı tarafından fizibilite çalışmaları onaylanan tesis faaliyete geçtiğinde arıtma çamuru sorun olmaktan çıkacak.

Büyükşehi̇r Çevreci̇ Bi̇r Projeyi̇ Daha Hayata Geçi̇ri̇yor
Büyükşehi̇r Çevreci̇ Bi̇r Projeyi̇ Daha Hayata Geçi̇ri̇yor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, yılda ortalama 22 milyon turistin ziyaret ettiği Antalya’da deniz kirliliğinin önlenmesi, yüzey ve yeraltı sularının alanlarının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kentin geleceği için hayati öneme sahip “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” için çalışmalarını tamamlayan Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, çevreci tesisi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bakanlık Fizibilite Raporu onaylanan tesis ile Antalya’nın 2070 yılı projeksiyonlarına göre atıksu geleceği ve çamur bertarafı da şekillendirilmiş olacak.

Büyükşehi̇r Çevreci̇ Bi̇r Projeyi̇ Daha Hayata Geçi̇ri̇yor
Büyükşehi̇r Çevreci̇ Bi̇r Projeyi̇ Daha Hayata Geçi̇ri̇yor

250 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Çağdaş su yönetimi hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdüren ASAT Genel Müdürlüğü tarafından yüzey ve yeraltı sularının kirlenmesini önlemek adına büyük öneme sahip olan “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi” için 250 milyon TL’lik bir yatırım yapılacak. Geri kazanım tesisinde ASAT Genel Müdürlüğü’ne ait 29 arıtma tesisinden çıkan çamurlar yakılarak enerjiye dönüştürülecek. Proje kapsamında atıksu arıtma tesislerinden çıkacak çamuru kurutmak, yakmak ve yakma sonucu çıkacak buharı ısı enerjisine çevirmek üzere geri kazanım sistemleri oluşturulacak.

3.2 MGW ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK

ASAT Genel Müdürlüğü’ne ait atıksu arıtma tesislerinden gelecek yaklaşık 500 ton atık çamur “Hurma Arıtma Çamuru Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi”nde yakılarak 3,2 MGW elektrik enerjisi üretilecek. Geri kazanım tesisinde üretilen enerji ile Hurma Atıksu Arıtma Tesisi’nin ihtiyacı olan elektrik karşılanmış olacak. Bu projenin hayata geçirilmesiyle çamurun doğaya zarar vermesinin önüne geçilecek, sürdürülebilir kesintisiz bir hizmet Büyükşehir Belediyesi ve ASAT teminatı altına alınacak. ASAT’a yıllık maliyeti 45 milyon TL olan çamurun yanması sonucunda elektrik enerjisi üretilecek ve yanma sonrası oluşan külden fosfor geri kazanımı yapılarak tam çevreci bir süreç hedefine ulaşılmış olacak.