Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı
Antalya Büyükşehir Belediyesi I. Dünya Savaşı kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker’i söyleşi, sergi ve konserle anıyor.

 

 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi, dünya denizcilik ve savaş tarihinde ilk kez bir uçak gemisini topçu ateşiyle batıran yüzbaşı olarak kayıtlara geçen Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşlarını unutmadı. Kahraman Mustafa Ertuğrul ve silah arkadaşları etkinliklerle anılacak.

 

Etkinliğin ilk günü olan 15 Ocak Cumartesi saat 14.00’da Kaleiçi Karatay Medresesi'nde sergi açılışı ve söyleşisi gerçekleşecek. Söyleşide Türk Ocağı Antalya Şubesi Bilim Kurulu üyesi Emekli Deniz Albay Sedat Akkuş bir sunum yapacak. 17 Ocak Pazartesi günü ise saat 18.00’de Atatürk Kültür Merkezi Fuayesi’nde sergi açılışı yapılacak. Saat 19.30’da ise AKM Perge Salonu’nda UTEF Umut Işığı Korosu’nun konseri gerçekleşecek.

MUSTAFA ERTUĞRUL AKER KİMDİR?  

Mustafa Ertuğrul Aker, 1912 yılında Harp Okulu'nu topçu subayı olarak bitirdi. Çanakkale Savaşı'nda 27. Alay'da savaştı. Buradaki başarılarından dolayı Osmanlı Harp Madalyası ile taltif edildi. Çanakkale Savaşı'nın bitmesinden sonra Galiçya Cephesi'ne gönderildi. 1916 yılında yurda döndü ve emrine 4 dağ topu verilerek Kaş'a tayin edildi.

I. Dünya Savaşı’nın en sıcak günlerinde 1917’de Meis limanında demirli bulunan İngiliz Uçak Gemisi Ben My Chree'yi Kaş'tan yaptığı topçu ateşiyle batırdı. 1917’de Kemer yakınındaki Ağva koyunda Fransız Paris II gemisini de sadece 18 dakikada batırdı ve mürettebatını esir aldı. 1918’de ise Fransız Savaş Gemisi Aleksandıra'yı Kemer'de batırdı.

Mustafa Ertuğrul Aker 5 Kasım 1968’de Antalya’da ölmüş ve Andızlı Mezarlığı’na defnedilmiştir.