GEÇTİĞİMİZ YILLARDA YÜKSEK KİRA ARTIŞLARININ ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN ALINAN 'YABANCIYA İKAMET YASAĞI' İNŞAAT VE EMLAK SEKTÖRÜNÜ UÇURUMUN KENARINA GETİRDİ. Alanyalı inşaat ve emlak firması sahipleri yaklaşan ekonomik tehlikeye dikkat çekerek 'İnşaat çökerse bu enkazın altında maalesef hepimiz kalabiliriz' diyerek kira artışlarına çözüm de olmayan 'yabancıya ikamet iznini bazı mahallelerde yasaklayan' kararın yeniden değerlendirmesi gerektiğini savunuyor.. 

Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen müteahhitler ve emlak sektörü satışların durma noktasına gelmesinden dolayı büyük bir ekonomik darboğaza düştü. Bu durum Alanya'da beyaz eşyadan perdeye, gıdadan giyime kadar tüm ilçe esnafını olumsuz yönde etkilemeye başladı. 
Müteahhitlik firmalarının yüksek maliyetlerle bir süredir borçluluk oranlarının artmaya başladığı ve emlak sektöründeki krize dönüşen ikamet sorunu nedeniyle durma noktasına gelen mülk satışları emlak ve inşaat firmalarının borçlarını ödemekte güçlük çektikleri belirtiliyor. 
Yabancılara konut satışları ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,9 azalışla 22 bin 76 olarak gerçekleşti. Burada 'Mülk satışı karşılığı vatandaşlık' verilmesi olayı ve 'ikamet izni' iki farklı durum. Sektör temsilcileri vatandaşlık verilmesine sıcak bakmazken, Alanya’nın Mahmutlar, Kestel, Kargıcak ve Avsallar mahallelerine yeni yabancı yerleşimine eskiden olduğu gibi izin verilmeli ve ikametleri yeniden açılmalı görüşünü bildiriyor. 

ÖNLEM ALINMAZSA BÜYÜK BİR EKONOMİK BUĞRAN YAKLAŞIYOR!
Alanya başta turizm olmak üzere emlak ve inşaat sektöründen ekonomik anlamda 'doyuyor' İkamet yasağı kararından bir an önce geri adım atılmadığı ve yasağın kaldırılmadığı takdirde önümüzdeki dönemlerde Alanya ekonomisine ciddi anlamda girdi sağlayan çok sayıda büyük ölçekli firmanın zora gireceği öngörülüyor. 


'BU KARARIN BİR HATA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'
Alanya'da İnşaat ve Emlak sektöründe söz sahibi olan MESİMO Construction Yönetim Kurulu Başkanı İrem MUSLUOĞLU konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede 'İkamet yasağı bir krize dönüşmeye başladı. Yabancıya 'mülk satışı karşılığı vatandaşlık' verilmesine mesafeliyiz ancak ikamet yasağı' kararının bir hata olduğu düşüncesindeyiz.' dedi.

Yabancıya 'ikamet yasağı' krizi: İnşaat çökerse hepimiz enkaz altında kalırız
MESİMO Construction Yönetim Kurulu Başkanı İrem MUSLUOĞLU

Aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi(MHP) Alanya İlçe Yönetim Kurulu Üyesi de olan MUSLUOĞLU açıklamasında 'Bugün sektördeki yaşanan gerileme önümüzdeki aylarda ekonomik bir buğrana dönüşebilir. Devletin resmi verileri ve TÜİK dataları da buna işaret ediyor. Şu anda fırtına öncesi bir sessizlik durumu hakim diyebiliriz. Bir an önce Alanya'da 4 büyük mahallemizdeki ikamet yasağının kaldırılması için harekete geçilmesini öneriyoruz. Turizmdeki veriler de pek iç açıcı gelmiyor. En azından şehrimize sağladığı ekonomik katkıyı da göz önünde bulundurarak elimizdeki inşaat ve emlak sektörünü korumalıyız, ayakta tutmalıyız.' ifadelerine yer verdi..

Alanya'da 7 senedir faaliyet gösteren Pro Property Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Arslan 'Sektör ciddi anlamda ekonomik bir sıkıntıya doğru gidiyor. İş ortağım olan bir çok emlak firmasının satışları durma noktasına geldi. Bırakın kazanç sağlamayı kendi işletme giderlerini karşılayamaz durumda olanlar var. Alanya esnafına A-'dan Z'ye ekonomik olarak girdi sağıyor, piyasaları canlı tutuyor. İnşaat çökerse altında hepimiz kalırız ve yıkılan bu sektör enkazını kaldırmak çok uzun yıllar alabilir. Tüm vatandaşlarımız gibi bizler de vatandaşlık satılmasının karşısındayız ancak 'yabancıya İkamet yasağı' konusu çok farklı bir durum. Devletimizin bu konuda acilen adım atacağına inanıyoruz.' dedi.

YABANCILARA KONUT SATIŞI YÜZDE 70 GERİLEDİ
Yabancılara yapılan konut satışı ise Haziran ayında %69.6 gerileyerek 2,625 adet; Ocak-Haziran döneminde de %45.5 azalarak 19,275 olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, Haziran ayında Rusya Federasyonu vatandaşları satın aldıkları 733 konut ile ilk sırada yer alırken, bunu 333 konut ile İran, 175 konut ile Irak ve 168 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.