Çevreci Kent Alanya olgusunun geliştirilmesi vesürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla bu yıl 13. kez düzenlenen AlanyaÇevre Festivali, Belediye binası arkasında gerçekleştirildi. Festivale,Kaymakam Fatih Ürkmezer, Belediye Başkan Vekili Murat Levent Koçak, İlçe MilliEğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED)Başkanı Şerefnur Kayhan, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı ErayErdem, Belediye Başkan Danışmanları, Belediye Meclis Üyeleri, oda, dernek veSivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler,öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

KAYHAN: HER GÜNÜMÜZ ÇEVREYE DUYARLI OLSUN

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasınınardından Festivalin açılışında konuşan ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, 5Haziran’ın çok önemli bir farkındalık günü olduğunu belirterek, “Aslında hergünümüz çevre günü olmalı. Bu farkındalık gününde de öğrencilerin nelerürettiğini, neler yapabileceğini göreceğiz. Her günümüzün mutlu, çevreyeduyarlı olarak geçmesini diliyorum. Bu özel günde çevre dostu yaşamın öneminedikkat çekerken insanların geri dönüşüm, enerji ve su gibi konulardabilinçlenmesine neden olacak. Bu vesileyle insanlara temiz bir çevrede sağlıklıbir yaşam hakları olduğunu da hatırlatmak istiyoruz” dedi.

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

YILMAZ: FESTİVAL HEPİMİZE İLHAM VERİYOR

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ise, Müdürlük olarakbüyük bir özveriyle destekledikleri Festivalde bulunmaktan dolayı duyduğumutluluğu dile getirdi. Yılmaz, “Böyle anlamlı bir konuyu işleten, bu festivalekatkı sağlayan 45 okulumuzun öğretmenleri, idarecileri ve öğrencilerini tebrikediyorum. Biz insanların çevre konusunda büyük sorumlulukları var. Çevrekirliliği, iklim değişikliği ve doğal kaynakların tükenmesi, insanlığınkarşısındaki en büyük sorunlardandır. Bu konuda geri dönüşüm ve sıfır atık çokönemli bir yere gelmiştir. Çevre bilincini yaymak ve sürdürülebilir yaşamalışkanlıkları kazanmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Ailelerin veöğretmenlerimizin çocuklarımızı bilinçlendirmesiyle onları çevreye duyarlıbireyler haline getirmek en önemli görevlerimizdendir. Siz çocuklar bu dünyanınyarınlarısınız. Burada kazanacağınız bilgilerle sizler hem kendinizi hem deyaşayacağınız dünyayı şekillendireceksiniz. Geri dönüşüm ve sıfır atıkkonusundaki her çalışmamız gelecek için çok önemlidir. Bu festivalin hepimiziçin ilham verici olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

KOÇAK: ÇEVRE KONUSUNDA GİDİLECEK ÇOK YOL VAR

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

Alanya Belediye Başkan Vekili Murat Levent Koçak, festivaldeyer alan detaylar hakkında katılımcıları bilgilendirdi. “Bugün bu festivallegeleceğe yatırım yapıyoruz” diye konuşan Koçak şu ifadelere yer verdi; “AlanyaBelediyesi olarak organizasyonlarımıza baktığımız zaman, bizim en kıymetli, enrenkli, en faydalı organizasyonlarımızın çocuklarımız ve gençlerimizle birlikteyaptıklarımız. Daha iyi bir gelecek, daha güzel bir dünya yolunun çocuklardangeçtiğinin farkındayız. Aslında dünya değişik değişik birçok imtihandangeçiyor. 2021 yılı rakamlarına göre, sadece plastik atık 5 milyon 600 bin tonolarak gözüküyor. Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü 2022 yılı rakamlarına göre isebiz atıklarımızın yüzde 30’unu geriye döndürebiliyoruz OECD rakamları da bununyüzde 12 olduğunu ifade ediyor Almanya’da bu rakam yüzde 60’lara çıkmışdurumda. Aslında gidilecek çok yol var, öğrenilecek çok şey var. Belediyemizbünyesinde çevre konusunda çalışmalarımız hızla devam ediyor. Büyük gayretlerlesıfır bir geri dönüşüm aracı Temizlik İşleri Müdürlüğümüze teslim edildi.Halkımızın bu konuya katılımını destekleyecek yeni bir proje üzerinde duruyoruzve bu anlamda da kendi personellerimize teşekkür etmek istiyorum. Bugün birçokokulumuz da stantlarla, gösterilerle bize destek veriyor. Onlara da teşekkürediyorum” dedi.

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

ÜRKMEZER: DAHA İYİ NOKTAYA ULAŞACAĞIZ

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

Başkan Yardımcısı Koçak’ın ardından kürsüye gelen KaymakamFatih Ürkmezer ise , “Çevrenin korumasına ihtiyaç duyulmaya başlandıktan sonraTürkiye Çevre Bakanlığı’nın kurulmasıyla beraber aslında tam olarak bu konu elealınmaya başlandı ve son dönemde de sıfır atık politikasıyla beraber önemlimesafeler kat edildi. Alanya Belediyemiz öncülüğünde kentimizde sıfır atıkkonusunda önemli işlere imza atılıyor. Milli Eğitim, yerel yönetimler,STK‘larla bu faaliyetlerin hepsi, başta geleceğimizin teminatı olan çocuklarınbilgilendirilmesi, bilinçlendirmesiyle olacak ve gelecek nesillere daha iyiaktarılmasını sağlayacak işte bu festivalde, bugün öncülüğünü yapıyoruz. BaştaBelediyemiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu şekilde adımattıkça, çevre konusunda daha iyi bir noktaya ulaşacağız. Çocuklarımızbüyüdüğünde bu makamlara daha da fazla bilinçle geldiklerinde, çevreninkorunmasına çok daha fazla katkı sağlayacaklardır” dedi. Konuşmalardan sonraBelediye Başkan Vekili Murat Levent Koçak, protokol üyeleri ile birliktefestival alanındaki stantları tek tek gezerek, öğrenci ve öğretmenleri ziyaretettiler. Öğrencilerin yaptığı çalışmaları inceleyen Başkan Vekili Koçak,festivale olan katkılarından dolayı okullara katılım belgesi takdim etti.

13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi
13. alanya çevre festivali gerçekleştirildi

YARIŞMALARI KAZANAN OKULLAR VE ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

İlkokullar arasında yapılan “Hayalimdeki Alanya Sahili veDenizi Konulu Resim Yarışması” kapsamında birincilik ödülüne Bilgi Bulutİlkokulu’ndan Emirhan Zencirbağ, ikincilik ödülüne Hayate Hanım İlkokulu’ndanElif Esra Taş ve üçüncülük ödülüne Cumhuriyet İlkokulu’ndan Emine Serap Yıldızlayık görüldü. Öğrencilere ödül olarak protokol üyeleri tarafından bisikletverildi. Okullar arasında yapılan “Ödüllü Atık Pil Toplama Yarışması”kapsamında dereceye giren üç okul da ödüllerini aldılar. Atık pil toplamayarışmasının birincisi 391 kilogramla Hamit Özçelik İlkokulu ve Ortaokulu,ikincisi 203 kilogramla Avsallar Alaaddin Keykubat İlkokulu, üçüncü ise 170kilogramla Ayşe Melahat Erkin Ortaokulu oldu.

ALANYA’NIN EN GÜZEL BALKONLARI VE BAHÇELERİ SEÇİLDİ

Alanya Belediyesi’nin 1994 yılından bu yana düzenlediği EnGüzel Balkon ve Bahçe Yarışması ödül töreni de Festivalde yapıldı. Çevrebilincini geliştirmek, vatandaşlara yeşili sevdirmek, kendi yaşam alanlarındabitkisel düzenlemelerle ve süslemelerle nefes alıp rahatlayabilecekleri alanlaroluşturmanın kolaylığını gösterebilmek gibi pek çok amacı bulunan yarışmada;balkon kategorisinde birinci Birsen Açıkalın, ikinci Büşra Akay, üçüncü SevgiŞahin oldu. En güzel balkon mansiyon ödülünü; Gökmen Demirbaş, Huriye Tuncer,Şebnem Yıldız kazandı. Bahçe kategorisinde birinci Kerim Bilici, ikinci HaticeEr, üçüncü Yılmaz Cengiz oldu. En güzel bahçe mansiyon ödülü Fahriye Güler,Robin Leartmonth, Simin Shafiee’e verildi. Kazanan yarışmacılar yine protokolüyeleri tarafından ödüllerini aldılar. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı tarafındanulusal ölçekte koordine edilen ‘Eko Okul Çevre Programı’ kapsamında 2023-2024eğitim ve öğretim yılında yeşil bayrak başvurusu yapan 11 eko okulun yeşilbayrakları, TÜRÇEV Antalya İl Koordinatörlüğü tarafından teslim edildi.

STANTLARDA ÖĞRENCİLERİN YAPTIĞI ESERLER SERGİLENDİ

Festival alanında kurulan stantlarda okullarda çevre konuluresim, fotoğraf ve sıfır atık çalışmaları kapsamında atık malzemelerdenöğrencilerin yaptıkları ürünler ve okullarda yaptıkları çevreci faaliyetlersergilendi. Alanda 35 okulun çevreci stantları yer aldı. Ayrıca AlanyaBelediyesi’ne ait ortak stantlarda, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlikİşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Kültür ve Sosyal İşlerMüdürlüğü tarafından yapılan çevreci çalışmalar da vatandaşlara sergilendi. Festivalkapsamında açılan stantta, Alanya’nın tescilli lezzeti fıstıklı limonata dabüyük ilgi gördü.

YELKENCİ’NİN SANAT ESERLERİ RENK KATTI

Modern sanat çalışmalarıyla global sahnede tanınan sanatçıŞinasi Yelkenci’nin deniz çöplerinden yaptığı sanat eserleri, festival alanındakatılımcıların beğenisine sunuldu. Denizden topladığı çöpleri kullanarakoluşturduğu eserlerle, global bir sanat akımı olan "Splash Trash Art"alanında dünya çapında tanınan bir isim olan ünlü sanatçının eserleri festivalerenk kattı. Sanatında çevre bilincini ve doğanın korunmasını ön plana çıkaranŞinasi Yelkenci, çevre olgusunu birleştirerek toplumsal farkındalık yarattı.

ALTÜRK’ÜN FOTOĞRAFLARI SERGİLENDİ

Ayrıca festival kapsamında 2016 yılından bu yana AlanyaRotary Kulübü ve Alanya Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Dip Temiz TertemizEtkinliğinde su altı fotoğraflarını çeken Ferit Altürk’ün su altı fotoğrafsergisi de yerini aldı. Sergi, vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Çocuklar vevatandaşlar, su altındaki ilginç yaşamla ilgili meraklarını ve su altındakiçevre kirliliğinin acı yüzünü sergi sayesinde görmek imkanı buldular.

FESTİVAL SAHNESİNDE MUHTEŞEM GÖSTERİLER

Alanında kurulan sahne, birbirinden renkli görüntülere evsahipliği yaptı. Hüseyin Girenes Fen Lisesi Vals Gösterisi ile başlayanperformanslar, vatandaşların alkışları eşliğinde sürdü. Hidayet Görgün İlkokuluJimnastik Gösterisi, Avsallar Alaettin Keykubat İlkokulu 1/B Sınıfı GeriDönüşüm Defilesi, Demirtaş İlkokulu Ritim, Obaköy İlkokulu 3/C Sınıfı GeriDönüşüm Şarkısı, Obaköy İlkokulu Ritim, Kızılcaşehir İlkokulu Geri Dönüşüm,Mahmutlar 50. Ahmet Keşoğlu İlkokulu Korosu, Özel Alanya Milletler Arasıİlkokulu-Ortaokulu Geri Dönüşüm Defilesi, Özel Doğa Koleji Orkestrası, TürklerGüzel Sanatlar Lisesi Orkestrası ve Özel TED koleji Orkestrası sahne aldılar.