Alanya Belediyesi Diyetisyeni MerveKodal, vatandaşların yaz aylarında beslenmeleri konusunda dikkat etmelerigereken hususlar hakkında bir açıklama yaptı. 

Yaşamın her döneminde olduğu gibiyeterli ve dengeli beslenmenin yaz döneminde de oldukça önem arz ettiğinedeğindi. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte artan hava sıcaklıklarının çeşitlisağlık problemlerini beraberinde getirdiğini kaydeden Diyetisyen Kodal, “Buaylarda sıcaklık ile nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizmayeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Sıcaklıktan dolayı aşırı terlemesonucu vücuttan terle birlikte sodyum, potasyum gibi mineraller deatıldığından, halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluğubelirtileri görülebilir.” dedi.

Alanya belediyesi diyetisyeni kodal’dan beslenme uyarısı
Alanya belediyesi diyetisyeni kodal’dan beslenme uyarısı

TUZLU AYRAN, BOL SU, SEBZE VE MEYVETÜKETİLMELİ

Vücuttaki sodyum kaybını önlemek içintuzlu ayran, potasyum kaybı için bol sebze ve meyve, sıvı kaybı için de günlük10-12 bardak su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Merve Kodal,"Serinlemek için asitli veya gazlı içecekler yerine süt, ayran, tazesıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Yaz sıcaklığından en çoketkilenenler; çocuklar, hamileler, yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olanbireylerdir. Bundan dolayı bu gruptaki kişiler yaz aylarında beslenmelerinedaha çok dikkat etmelidirler. Sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmaktave besin kaynaklı zehirlenmelere sıkça rastlanmaktadır. Bu yüzden dışarıda veaçıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyelriskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerinhazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özengösterilmelidir.” dedi.

PİŞİRME YÖNTEMLERİ ÖNEMLİ

Yaz aylarında tüketilen yağlı vehamurlu yiyeceklerin aşırı sıcaklarda vücutta yorgunluğa ve baş ağrısına nedenolduğunu vurgulayan Kodal açıklamasında, "Bu nedenle özellikle sıcak yazgünlerinde, ağır hamur işleri, hamur tatlıları ve kızartmalar gibiyiyeceklerden uzak durulmalıdır. Pişirme yöntemi olarak kızartma yerine ızgara,buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Genelolarak baktığımızda; yaz aylarında ortaya çıkan sağlık problemlerinde beslenmeözellikle önem taşımaktadır. Bu dönemde beslenme düzeninde yapılacak bazıdeğişiklikler, sağlık problemlerinin azalmasında ve önlenmesinde etkiliolacaktır.” ifadelerine yer verdi.