Kaçmaz, MHR GYO’nun ilklere imza atacağını vurgularken, Yaşar ise kentsel dönüşümde Bina Tamamlama Sigortası’nın (BTS) sağlayacağı faydalara dikkat çekti. 

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’nın (GYO) kurumsal yapı içerisinde, SPK ve borsa denetiminde, regülasyonun içinde olan şirketler olduğunu vurgulayan Kaçmaz, “GYO’lar bu noktada inşaat firmalarından ayrılıyorlar. Proje geliştiren ve bu alanda faaliyetlerine devam eden şirketler. Bu şirketlerin borsada halka arz edilme zorunluluğu var. Borsada son iki ayda iki gayrimenkul şirketi halka arz oldu. Geçen hafta bir şirket daha katıldı. Böylece borsada işlem gören GYO şirketi sayısı 42’ye yükseldi” dedi.

Kentsel Dönüşümde 'Sigortalı Kentsel Dönüşüm'
Kentsel Dönüşümde 'Sigortalı Kentsel Dönüşüm'

Kaçmaz’ın açıklaması şöyle:

FARKLILIĞIMIZ VAR
“Gayrimenkule erişim zorlaştı. Günümüzde gayrimenkule yatırım yapamayan yatırımcının, GYO hissesi alarak bir gayrimenkul yatırımı yapması mümkün. Bu anlamda biz de MHR GYO olarak gelecek ay halka arzımızın sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu alanda biraz farklılığımız da var. Borsada işlem gören ilk sigorta şirketi iştiraki MHY GYO olacak. Bizim ana ortaklarımız Quick Sigorta ve Corpus Sigorta. Bu iki sigorta şirketi iştiraki olarak Türkiye’de ilk olacağız.”

RİSKLERİ BERTARAF ETME ADINA ÇOK ÖNEMLİ
“Sigorta şirketlerimizin arkamızdaki desteğiyle beraber yer almak istediğimiz alanlardan biri kentsel dönüşüm. MHR GYO’nun diğerlerinden farkı şu olacak. Bir sigorta şirketi iştiraki olarak kentsel dönüşümde bina tamamlama sigortasını aktif olarak kullanacağız. Bu anlamda diğer şirketlerden ayrışmaya gideceğiz. Çünkü bina tamamlama sigortasının önemi, kentsel dönüşümde sıkıntı yaşandığında riskleri bertaraf etme adına çok önemli. Bina tamamlama sigortaları, kentsel dönüşümde yapıyı destekleyen ve daha iyi yerlere getiren bir sigorta dönüşümü sağlayacak.”

Kentsel Dönüşümde 'Sigortalı Kentsel Dönüşüm'
Kentsel Dönüşümde 'Sigortalı Kentsel Dönüşüm'

MHR GYO HALKA AÇILIYOR
“Maher Grubu olarak finansal bir yapıya sahibiz. İki sigorta şirketi var, bir finans şirketimiz var. Biz de MHR GYO olarak halka açılıyoruz. QPAY adında  elektronik ödeme sistemleri alanında faaliyet gösterecek bir şirketimiz de mevcut. Biz özellikle MHR GYO olarak yapacağımız projelerde inşaat all risks, konut , DASK, bina tamamlama ve kefalet sigortasını kullanacağız. Bunun yanında, finansal şirketimizi de geliştireceğimiz projelerde aktif olarak kullanacağız. Gelişmekte olan dijital bir dünya var. Dijitalleşme anlamında yeni yapılacak oluşumlar da Q PAY şirketimizi devreye sokacağız.”

YENİ YATIRIMLARA AKTARILACAK
“Son dönemde GYO’lara ilgi artıyor. Biz de önümüzdeki ay halka açılma işlemini tamamlayacağız. Bunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü yine bina tamamlama sigortası gibi Türkiye’nin önemli bir açığını kapatacak bir yapının içinde olacağız. Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin tümünü yatırımlar da kullanacağız. Biz oryak satışı yapmıyoruz, sadece sermaye arttırımı yapıyoruz. Buradan gelecek geliri de şirket bünyesinde yatırımlar da kullanacağız.Yeni gayrimenkul yatırımlarımız olacak.

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ise “Sigorta şirketlerimiz, sadece GYO şirketinin sahibi olarak kalmıyor. Aynı zamanda MHR GYO’nun bundan sonra gerçekleştireceği projelerde sigortanın avantajını da kullandıracak. Gayrimenkul ile sigortanın aslında birbirinden ayrılmaması gerekiyor. Hele Türkiye gibi doğal afetlerle iç içe yaşayan ülkelerde bu konu çok önemli. Quick Sigorta olarak 2018 yılında bina tamamlama sigortasını, finansal sigortalar kavramıyla birlikte ilk olarak ülkenin gündemine taşıdık. Bina tamamlama sigortaları alanında MHR GYO ile birlikte çok ciddi projeler gerçekleştireceğiz. İnşaat, konut ve doğal afet sigortaları konularında elbette faaliyet göstereceğiz. Ama en önemlisi hem yatırımcıya hem konut alıcısına birikimlerini kaybetmeden gayrimenkule ulaşma imkânı sağlayacak projeleri gerçekleştireceğiz” dedi.

Yaşar ayrıca şunları da söyledi:
“Bir gayrimenkul yatırımı yapmak veya ilk defa bir konut almak isteyen tüketicinin, bu işin içinden çıkabilmesi gerçekten çok zor. Çünkü konut riskli bir yatırım alanı. Türkiye’de sadece barınma ihtiyacı için değil aynı zamanda yatırım olarak da kullanılan bir alan. Bir tüketicinin inşaat firmasını seçmesi, projeyi incelemesi, mali-hukuki değerlendirmesini yapabilmesi ve bunun gibi birçok argümanı değerlendirip karar verebilmesi çok zor. Halbuki bina tamamlama sigortası sahibi olduğunda şuna bakacak: Diyecekki sigorta şirketine kardeşim ben projede yer almak istiyorum. İnşaat firmasından da bina tamamlama sigortası isteyecek. Dolayısıyla bina tamamlama sigortası varsa sigorta şirketinin o projeyi her yönüyle denetleyeceğini bilecek. Zaten o proje için poliçe düzenlemeye karar vermişse bir sigorta şirketi, o proje iyi bir projedir. Sonrasında da ortaya risk çıkmasını engelleyecek denetlemeler olacak. Diyelim ki risk gerçekleşti, ya o konutun tamamlanmasını yani sigortalıya teslim edilmesini sağlayacak. Ya da o ana kadar ödediği bütün bedelleri faiziyle birlikte müşteriye geri ödemesini sağlayacak. Böylece konut sahibi ya evi alma garantisine ya da harcadığı parayı geri alma garantisine sahip olacak olacak. Böylece yıllardır dişinden tırnağından artırdığı parayı kaybetmeyecek.”
“İlk olarak 2013 yılında bina tamamlama mevzuatı hayatımıza girdi. Ufak tefek bir-iki eksiğimiz kaldı. SEDDK’nın en kısa zamanda bunu tamamlayacağından hiç şüphem yok. GYO şirketimize sağladığımız sigorta desteğinin yanında bir de finans desteğimiz var.”

ENFLASYONİST ORTAMDAN KURTULMAK İÇİN
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın beklediği birtakım düzenlemeler var. 2013 yılında ilk çıktığında Ticaret Bakanlığı’nın kontrolündeydi. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da devreye girecek. Biz bazı belediyeler ile 95 civarında poliçeyi gerçekleştirdik. Bu binalar tamamlandı ve sahiplerine teslim edildi. Deprem gerçekleştiğinde biz biliyoruz ki bu binaların ayakta kalmasında katkımız var. Son 11 ilde yaşanan depremde 2.7 trilyon liralık bir kayıptan bahsediyoruz. Burada sigortalılık oranı sadece 100 milyar TL. Yani yüzde 3’lerde. Oysa dünyada bu oran yüzde 25. Hem ülke kaynaklarını korumak hem de ekonomiye yeni kaynak aktarmak bakımından bina tamamlama sigortasını kentsel dönüşüm alanında uygulayıp, buradan toplanan primleri yeniden ekonomiye aktarıyoruz. Tasarruf ve yatırımlara katkı sağlıyoruz. Ülkemizin bu enflasyonist ortamdan kurtulması için en önemli enstrümanlardan biri sigortadır.”