Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı

HABER/YORUM AHMET ATASOY - Madde bağımlılığı bir döngü içerisinde meydana geliyor ve bu döngünün başında ise "bir kereden bir şey olmaaz" sözü yer alıyor. Genellikle bağımlı olan kişiler bu şekilde başlıyor ve devamı da geliyor.

Bağımlı insanları, kötü insanlar veya bir başka deyişle öcü olarak görürüz. Bu yargılarımız nedeniyle psikolojik açıdan bu tür kişilerin tedavileri zor olabiliyor. Şimdi size duyduğum ama doğru olan bir olayı da anlatmak isterim; bir kaç gün öncesinde Antalya’da uyuşturucu ile mücadele kapsamında bir çok yere baskın yapıldı ve gözaltı olayları oldu. Aynı gün 14 yaşında bir çocuk daha madde almış ve maddeyi aldıktan sonra biraz yürüyebilmiş ancak madde aldığı için kalp krizi geçirip vefat ediyor.

Operasyonun haberlerde yeri oldu ama o küçük çocuğun haberlerde yeri olmadı. Nedeni ise maddeden dolayı hayatını kaybetmesiydi. Biz insanlar bu kişileri sürekli görmezden geliyor ve bizim yaptığımız en büyük yanlışın da bu olduğunu bilmiyoruz. Yardım etmek istersek bu şekilde değil de daha farklı şekilde yardım etmeliyiz. Belirtmek istediğim bir başka şey ise; uyuşturucunun, gençleri daha doğrusu insanları her türlü kötülüğe iten bir bağımlılık olduğudur. Bağımlılıklar çoğu gencin hayatını elinden alır. 

Aslında bundan kurtulmanın çok basit yolları vardır. Mesela UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE DERNEKLERİ buna örnek verilebilir. Kendi düşüncem uyuşturucu ile mücadele dernekleridir çünkü ülke genelinde devletin de desteklediği çok bilinen dernekler de ilaç kullanılıyor ve bu ilaçlar da aslında bir madde (uyuşturcu)dur.

Derneklerde bu tür ilaçlar kullanılmamaktadır. Tedavi olan bir bağımlı ilk başta çevresindekilere farklı bakabilir. Yani kötü olarak görür ama biz ona daha da yakın olursak ve onun yanında olduğumuzu hissettirirsek hem tedavisine hem de kendisine çok büyük bir yardımda bulunuruz. Bu konuda ön yargılı olmak oldukça üzücü bir olaydır. İnsanları bu konu hakkında bilinçlendirmek gerekir bunun nedeni ise bağımlı insanlara nasıl yaklaşım göstereceğimiz ve ön yargılarımızdan vazgeçmemizdir.