Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı

İlk önce sakinliğimizi korumalıyız. 

Corona virüsünden dolayı hepimiz bir buhranın içindeyiz maalesef. Ancak bu olay sadece ‘’benim başıma gelmedi’’ ‘’hepimizin başına geldi’’ mantığı ile düşünmek gerekiyor. Üniversite sınavı tarihlerinin ileriye, sonra da geri tarihe çekilmesi aslında çok da bir anlam ifade etmemektedir. Elbette insanı telaşlandırmakta ancak, sonuçta hepimiz aynı geminin içerisindeyiz. ‘’Birtek benim için değil, hepimiz için bu tarihler değişti, hepimiz stres ve kaygı içine girdik. Ben konulardan eksik kaldıysam, başkaları da aynı şekilde eksik kaldı’’ şeklinde düşünmeliyiz. 

Sosyolog Musa Emre ERBİ'den öğrencilere sınav stresi önerileri
Sosyolog Musa Emre ERBİ'den öğrencilere sınav stresi önerileri

Beslenmemize ve hijyenimiz dikkat etmeliyiz. 

Corona virüsünden dolayı ilk önce hijyenimize dikkat etmeli ve sosyal mesafeyi korumalıyız. Bir anlık sosyal mesafe ve hijyen açısından dikkatsizlik virüs kapma riski doğurmaktadır. Bunun yanında en önemli husus ise beslenmemizdir. Sınava en az son 1 hafta kala alışık olmadığınız ağır yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Önceden nasıl besleniyorsak, ne yiyip içiyorsak aynı şekilde beslenmeli ve su ihtiyacına dikkat etmeli. Sınav günü ise, sınava gireceğimiz okullarda, Corona virüsunden dolayı kantinler kapalı olacağı için ona göre kahvaltımızı etmeli ve belittiğim gibi her gün ne yiyorsak onu yiyip içmeli abartmayacak şekilde, ancak sınav anında tuvalet ihtiyacımızın gelmemesi için çok sıvı tüketimi yapmamali, zihnimizi uyandırmak ve zinde kalmak için mümkünse sadece bir fincan sade Türk kahvesi içmenizi tavsiye etmekteyim. 

Ders çalışmayı ne zaman bırakmalıyız? 

En çok sorulan sorulardan bir tanesidir. Ancak bu soruyu biraz da öğrenciler belirlemesi gerekiyor. Tatmin olduklarına ne zaman inanıyorlarsa o zaman bırakmalılar. Ancak bir Eğitimci olarak sınav gününden bir gün önce, yani Perşembe günü gecesi bırakıp Cuma gününü kendilerine ayırmalılar. Perşembe gününe kadar her gün sabah mutlaka deneme sınavı çözmeliler, eksik hissettiğiniz konulara geri dönmeli ve gerekli çalışmaları yapmalılar, bunun yanında günde 1 saat kitap okumayı ihmal etmemeliyiz. Cuma  günü ise sabah erken kalkıp güzel bir kahvaltı etmeli, sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek bir yürüyüş, zihninizi dinlendirecek basit etkinlikler yapılabilir. Ancak son günlerde, özellikle sınavdan bir gün önce kaygı ve stresimizi arttırmamak için ne öğrenciler, ne de veliler ve komşular sınav ile ilgili muhabbet açmamalılar.         

 Veliler ve Komşular nasihat ve benzeri konuşmalar yapmamalılar 

Veliler ve komşular öğrencilerin iyi yerlere gelmeleri için öğüt gibi söylemler, aile büyükleri için iyi gibi gözükse de aslında gençler için olumsuzluk teşkil etmektedir. Doğru şekilde öğüt versek bile gençler bunu olumsuz şekilde algılamaktadırlar. Hoşlarına gitmemektedir. Gençler için öğüt vermek bir nevi  toplumsal baskıdır  ve onları sıkmaktadır. Üniversite sınavına girecek öğrencilerin kafasında kendi istek ve yeteneklerine göre bir düşüncesi mutlaka var,öğrencileri o yolda özgür bırakmalı ve arkasında olmalısınız. Üniversite sınavına hazırlık süreci ve sonrasında da ‘’olumsuz sonuç da alsalar arkasında olduğunuzu söylemeli, samimi bir şekilde motive etmelisiniz’’  

Sınav günü öncesi ve sınav anında ne yapılmalı? 

Sınav öncesinde ailelere önerim; lütfen çocuğunuza sınavda iyi şeyler başarması gerektiği gibi bir mesaj vermeyiniz, öğüt vermeyiniz. Bu ateşe benzin dökmek gibidir. Kaygı ve endişenin artmasına sebebiyet vermektedir. Kıyafet seçimi olarak mutlaka rahat şeyler giyilmeli, çünkü Corona virüsünden dolayı klimalar kapalı olacak. Sınav günü fazla sıvı tüketmiyoruz ve mümkünse 1 fincan sade Türk kahvesi içiyoruz. Okula mutlaka 1 saat öncesinde varmış olun. Öğrenciler tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra son yarım saat kala sınav salonuna otursunlar ve sınav görevlilerinin söylemleri ile sınava hazırlık sürecine geçsinler. Sınav anında çok fazla endişeye kapılmamak için etrafınızı ve diğer öğrencileri kontrol etmeyiniz. Eğer dikkatinizi dış çevreye verirseniz sorulara odaklanmanızı zorlaştıracak ve ‘’ben yapamıyorum, herkes hızlıca çözüyor’’ gibi endişeye maruz kalmış olacaksınız. Yapamadığınız soruları tekrar tekrar okumayınız ve başka soruya geçiniz. Boş bıraktıklarınızı sınav sonuna bırakırsanız, daha rahat ve özgüvenli bir şekilde soruları çözeceğinizi göreceksiniz. Bunların yanında sınav anında çok fazla odaklanma ve kaygı problemi yaşarsanız çok kısa nefes egzersizi yapabilirsiniz. Gözünüzü 10-15 saniye boyunca kapatıp nefes alıp vermek, rahatlamanıza ve sorulara daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.

 Unutulmamalıdır ki; sınav süreci ve öncesinde hepimizin eksikleri, kimilerinin ailevi problemleri, kimilerinin birtakım sorunları  var. Herkes her şeyi yapmak zorunda değildir, mümkün de değildir zaten. Günümüz gençleri toplum bilincine sahip, hem hayatta hem de sınav süreci ve sonrasında  ne yapması gerektiğini çok iyi bilmektedirler. Ben inanıyorum ki, sorumluluk sahibi ve toplum bilincine sahip gençler olduğu müddetçe çok güzel yerlere gelecekler, toplumumuz da çatışmadan uzak ve  bilinçli toplum yapısına dönüşecektir. Yeter ki Ümidimizi kaybetmeyelim ve mücadele edelim.